Hur tvättar man sin hängmatta?

Kanske du redan har en hängmatta, eller funderar du på att köpa en? Om du använder den ofta, så kommer den bli smutsig. Då är det bra att veta hur du bäst tvättar den. Du som vill börja med att köpa en hängmatta, du kan kolla in hängmatta.se. För tips kring tvätt av hängmatta, fortsätt läs!

Det finns ju idag hängmatta utan spridare, med spridare och hängmatta i nät. Tvättråden kan skilja sig åt lite beroende på vad för hängmatta du har.

Att tvätta hängmatta utan spridare

En vanlig, så kallad traditionell hängmatta utan spridare är ganska enkel att sköta om och de går bra att tvätta i tvättmaskinen. Vanligaste temperaturen är 30°C. Välj ett skonsamt tvättprogram samt ett milt tvättmedel utan blekmedel.

För att undvika att alla upphängningssnören trasslar samman i tvättmaskinen, så bind samman dem innan du lägger in hängmattan i tvättmaskinen.

Du kan även använda en tvättpåse när du tvättar din hängmatta i maskin, det är något skonsammare.

När den tvättat klart, låt den lufttorka, på torklina, eller genom att hänga upp den igen där den brukar hänga.

Att tvätta hängmatta med spridare

En hängmatta med spridare bör inte tvättas i tvättmaskin. För det innebär att du måste ta loss de knutar som finns runt spridaren. De är inte så lätta att få loss och ännu svårare att få tillbaka! Som tur är går det att få rent denna typ av hängmatta ändå. Börja helt enkelt med att borsta av all smuts med en borst. Fläckar och annat kan du torka med en svamp du har fuktat med vatten. Ett annat alternativ är att helt enkelt skölja av hängmattan med vattenslangen där den hänger. Ett annat alternativ är att ta in den och tvätta den i badkaret.

Att tvätta näthängmatta

Om det är så att du har en näthängmatta, som måste tvättas, så går det att göra i tvättmaskinen, men du måste då göra en del förberedelser. En näthängmatta är ju tillverkad i en massa tunna snören. Du måste snöra samman din hängmatta med ett rep, innan du tvättar. Det så att den inte trasslar samman eller att linor brister.

Börja med att dra ut själva hängmattan på längden, på golvet, så att den blir som en lång korv. Fäst sedan ihop denna korv med rep. Du kan ha runt 15 cm mellanrum mellan repen. Ett kraftigare snöre går bra med. Vik sedan samman allt, i ett kompakt paket. Sedan fixerar du paketet med mer rep. Sedan är det bara att lägga in detta paket i tvättmaskinen och tvätta det i 30°C och ett skonsamt tvättprogram. Använd gärna ett milt tvättmedel utan blekmedel. Sedan hänger du upp den så att den torkar.

Köp dig en hängmatta

Om du inte har en hängmatta än, se då till att köpa dig en sådan! Det finns ju inget bättre än att ligga i sin hängmatta, en varm och solig dag i trädgården. Det ger dig total avkoppling och du kan sova, läsa, filosofera i den.!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.