Välj rätt trappa till ditt hem

spiraltrappa

Att välja vilken trappa man ska installera är inte alltid lika enkelt. Vilket material ska man ha? Ska man välja en spiraltrappa eller en rak trappa? Det finns mycket att tänka på när det kommer till just trappor. Ska du installera en ny trappa i ditt hem, men är osäker på vad du ska välja? Här får du några exempel på trappor, samt i vilka hem de skulle passa bra i. 

Trappor som tar upp lite plats 

Har du ont om plats i ditt hem? Kanske vill du bara ha extra mycket öppen golvyta? Då skulle en smart spiraltrappa passa utmärkt hemma hos dig. Fördelen med en spiraltrappa är att den inte tar upp så mycket plats på bredden. En vanlig trappa behöver ganska mycket plats, medan en spiraltrappa kräver en ganska liten yta. En spiraltrappa kan ofta kosta lite mer än en helt vanlig rak trappa, men det kan verkligen vara värt pengarna.  
 
Har du ett loft, skulle du kunna spara ganska mycket plats genom att skaffa dg en lofttrappa. Lofttrappor tar också upp relativt lite plats jämfört med många andra typer av trappor. Om du inte har plats eller råd med en spiraltrappa, skulle en lofttrappa passa dig bättre på flera sätt.  
 
En annan platssparande trappa är centertrappan. En centertrappa installeras oftast mitt i ett rum eller där det finns plats för den. En väl utvald centertrappa skulle kunna bli en snygg del av inredningen.  

Vanliga innertrappor 

När det kommer till vanliga innertrappor, kan du välja mellan flera olika typer. Du kan till exempel välja en rak, lite längre standardtrappa, en svängd trappa eller en centertrappa. Den raka trappan är en av de vanligaste trapporna. En rak trappa kostar ofta mindre än en svängd trappa eller en spiraltrappa. Detta beror främst på formen. En rak trappa är oftast lite enklare att bygga och installera, medan en svängd trappa kan kräva lite mer arbete och mätande.  
 
Den svängda varianten av innertrappor är ett annat alternativ som tar upp lite mindre plats än den helt raka trappan. Den svängda varianten kostar som sagt ofta lite mer än en rak trappa. Om priset är det viktigaste för dig, kan det vara klokt att väja en rak trappa. Om platsen är det viktigaste, skulle en svängd kanske vara bättre.  

Vilka behov och krav har du? 

Vilka krav och behov har du? Är utrymme det allra viktigaste för dig? Är det priset på trappan som är det allra viktigaste? Kanske tycker du att designen på trappan är viktigare än något annat? Innan du väljer vilken trappa du ska installera, måste du först veta vilka krav och behov du har. När du har koll på dina krav och behov, kan du ge dig ut på trappjakt på riktigt. Skriv ner allt det som du tycker är viktigt. Vilket material vill du att trappan ska byggas av? Ska din trappa ha ett räcke eller ej? Ska den ta så lite plats som möjligt, eller får den ta upp ganska mycket plats? Dessa är exempel på frågor som du ska ställa dig själv innan du väljer trappa. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.